Vi besökte Västblekinge Miljö AB

Så var vi där igen. Förra gången vi besökte VMAB var det vinter, kallt och mörkt. Jag (Eva) vrickade foten på vägen dit. Trots dessa motgångar hade vi en trevlig kväll tack vare VD Göran Sternséns informativa beskrivning av VMABs verksamhet, inne på kontoret.

Igår var det betydligt ljusare och vi kunde gå runt och titta på anläggningen. Vi vill skicka ett tack till Göran för en bra guidning, gott fika och en trevligt kväll.

VMAB tar hand om allt avfall i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. 15 000 ton matavfall per år omvandlas i biogasanläggningen till 2,4 miljoner kubikmeter fordonsgas. Det motsvarar 2,6 miljoner liter bensin.  Gasen driver deras egna fordon men också privatpersoner kan tanka gas på ett antal stationer.

gasstation

gasstation med fordonsgas

Metoden VMAB använder för att omvandla matavfallet till biogas kallas torrötning.  På området finns två rötkammare.

rötkammare

rötkammare

Ev. störande ämnen såsom jord, sand, sten, glas, plast mm påverkar inte torrötningen. När matavfallet kommer in innehåller det mycket skräp som inte borde kastas där. Man blandar matavfallet med trädgårdsavfall för att få en bra struktur. Det som inte hör hemma filtresas bort. Det som inte blir biogas blir kompostjord.

gasbehållare

gasbehållare

Det skulle vara intressant att besöka VMAB bara för att studera djur och växtliv också vid något tillfälle. Råttor, möss, ormar och fåglar trivs på området. Kärnor som kommit med matavfallet kan gro till udda växter.

Varning för ormar

Varning för ormar

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.