Tärnö naturreservat

Tärnö naturreservat ligger i Hällaryds skärgård ca 4 nm ostsydost om Karlshamn. Ön har en varierande natur med hällmarker, klapperstensfält, ädellövskog, förre detta åkrar och sandstrand. Ön var tidigare befolkat av fiskare och småbönder.

En åttasidig fyr i trä uppfördes på  Iberget 1910. Fyren har lotsat sjömän i över hundra 100 år. I dag har den ingen praktisk funktion men är ett kulturellt minnesmärke. En promenad från gästhamnen till fyren tar 20-30 minuter.  Tärnös första fyr tändes på Drakaberget 1878.

Växtlighet på ön domineras av ekskog och björnbärssnår. På norra delen av ön finns en vacker hällmark med renlavsmattor inramade med kärlväxter i sprickorna, björk, en, nyponros, björnbär, ljung, bergven, kruståtel, bergsyra, träjon och stensöta. Den väldiga Fiskgökaeken var en gång i tiden ett viktigt landmärke för sjöfarten. Fiskegökaeken finns längst ut på Tjuanabben på östra Tärnö.

Tärnös högsta punkt är Drakaberget, som dock inte ingår i reservatet. Från Drakaberget kan man se mer än halva Blekinges kust. Under senare delen av 1600-talet fanns det en vårdkase på Drakaberget. Genom sitt läge var Tärnö en viktig riktpunkt för sjöfarten i äldre tider.

I Sandvik finns en badplats med sandbotten.

Ön består till största delen av kustgnejs, men på den östra delen går en diabasgång. Mindre delar av ön har påverkats av stenbrytning.  Där finns också ett antal militära installationer som inte längre används.

Naturreservatet ingår i EU:s ekologiska nätverk, Natura 2000.

Juli 2018 hade vi en familjeutflykt till Tärnö. Natursnokarna var med och letade efter drakar och fiskade med håvar.

fika paus fiske med håv

I augusti 2016 arrangerade Karlshamns Naturskyddsförening en heldag på Tärnö. Det var skönt och tyst att komma ut till ön och slippa se och höra bilar. Istället kunde vi i ro njuta av den vackra utsikten, studera stenar, äta björnbär, klättra upp på gröna kullar som en gång varit militära anläggningar – eller bara ligga och vila på en brygga. Redan när man går iland från båten blir man hänförd av den vackra utsikten och de små söta röda husen. Vackert som ett vykort.

Tänk på att ni kan förstora bilderna genom att klicka på dem!

Små röda hus vilar på brygga
fyren grön kulle
på toppen Johan guide 2

Utsikt från öns högsta punkt som är på Drakberget.

drakberget

Den gamla Fiskegökaeken

fiskgökaeken

Vägbeskrivning
Ön kan endast nås med båt, lämpligen från Matviks- eller Karlshamns hamn. Sommartid går det reguljär båttrafik från Karlshamn till Tärnö flera gånger om dagen. Se www.blekingetrafiken.se för mer information. Matvik nås via en avtagsväg från E22 ca 7 km öster om Karlshamn.

Tärnö karta