Program Sommarhalvåret 2020

OBS! Beroende på utvecklingen av corona-pandemin kan aktiviteter komma att ställas in. Håll koll på kalendern på vår hemsida eller fråga kontaktpersonen för aktiviteten!

Tag gärna  med en plastpåse när du är ute och går, joggar eller cyklar och plocka upp skräp du ser!

Alla, så väl medlemmar som icke medlemmar, är välkomna till våra aktiviteter. Evenemangen är gratis om inget annat anges.

Att tänka på inför utflykter:

Medtag fika om inget annat anges. Ha kläder och skor som passar årstiden och vädret och eventuellt något att sitta på.

Vid samåkning delar passagerarna på 20 kr/mil och bil. Undantag är om man bara är två – då delar båda på 20 kr/mil. Vi samlas oftast på parkeringsplatsen mittemot Stadsportsgatan 8–10 i Karlshamn (Teaterparken). Ring gärna kontaktpersonen om du vill samåka.

MAJ

På jakt efter sländor och grodor

Lördagen den 30 maj, kl 10.30 -13.30.

Platsen för jakten är Bredåkra, norr om Ronneby. Chansen är stor att vi hittar många olika slags sländor och även sjungande och lekande gölgrodor. Det kommer att finnas håvar att låna men har du en insektshåv kan du ju ta med den.

Promenaden är varken lång eller besvärlig. Stövlar eller kängor kan dock vara fördelaktigt att ha på fötterna.

Inger Arvidsson från Blekinge Folkhögskola blir vår guide.

Samling: vid Bredåkra kyrkogårds parkering kl.10.30.

Samåkning: Teaterparken kl. 10.00.

Kontaktperson: Inger Arvidsson, tel. 073 394 50 77

Blå jungfruslända hane (Calypteryx virgo)

JUNI

De Vilda Blommornas Dag

Söndagen den 14 juni, kl. 10.00-13.00

Välkommen att följa med på blomstervandring! Ett samarbetsprojekt med Blekinge Flora. Johan Wolgast är vår sakkunnige guide.

Natursnokarna medverkar med aktiviteter för barnen.

Samling: vid bron (parkeringar finns på båda sidor av ån) vid Åkeholm kl. 10.00 för vidare färd norrut.

Samåkning: Teaterparken vid BS-tryck kl. 09.30.

Johan

JULI

Möte i Offerlunden

Söndagen den 12 juli kl. 10.30

Vi hakar på Halahults Hembygdsförening när de besöker hagmarksområdet där det finns en offerlund samt stenblock med skålgropar och runor ristade i stenen. Någon från Länsstyrelsen kommer att informera om historiken.

Johan Wolgast svarar på frågor om mossor, blommor och fåglar.

Samling: Parkeringen vid infarten till Offerlunden, skyltat från stora vägen vid Halahult.

Samåkning: Teaterparken kl. 09.45.

Kontaktperson: Åke Johansson, tel. 076 815 16 89

Slåtter i Ire

Lördagen den 25 juli, kl. 9.00 – 13.00

Tillsammans med Ringamåla hembygdsförening och Länsstyrelsen anordnar vi traditionsenligt slåtter på ängarna i Ire. Prova på att slå med lie. Tag gärna med egen lie ni som har.

Slåtterfolket bjuds på sill och potatis.

Plats: Naturskolan i Ire kl. 09.00

Samåkning: Teaterparken vid BS-tryck kl. 08.30

Slår med lie

AUGUSTI

Slåtter i Härnäs

Tisdagen den 11 augusti, kl. 18.30 – 21.00

Dags att slå slåtterängen igen nu när växtsäsongen går mot sitt slut. Efter slåttern grillar vi korv som föreningen bjuder på.

Natursnokarna medverkar.

Plats: Slåtterängen ca 2 km norr om bron i Härnäs kl. 18.30

Samåkning: Teaterparken vid BS-tryck kl. 18.00.

Kontaktperson: Christine Johansson, tel. 076-781 96 41.

korvgrillning

Mossutflykt i närområdet

Torsdagen den 13 augusti, kl. 18.00 – 20.30

Vi går en promenad i närområdet med fokus på mossor. Men vi håller förstås också koll på växter, fåglar, insekter mm under ledning av Johan Wolgast.

Samåkning: Teaterparken vid BS-tryck kl. 18.00

blåmossa

SEPTEMBER

Blekingelunken

Preliminärt söndagen den 20 september

Se annons i lokalpressen och kalendern på vår hemsida.

Eventuellt medverkar vi med svamputställning och svampexpert.

Natursnokarna medverkar med aktiviteter för barnen.

Ett samarrangemang med Friluftsfrämjandet och andra föreningar.

Plats: Nytorpet kl. 10.00.

Kontaktperson: Åke Johansson, tel. 076-815 16 89.

batar

OKTOBER

Miljövänliga veckan, V 40

Vi kommer att stå på torget eller finnas på biblioteket en av dagarna. Dag, plats, tema och aktiviteter meddelas senare. Se kalendern på vår hemsida.

Natursnokarna medverkar med aktiviteter för barnen.

Kontaktperson: Maria Petersson, tel. 073-319 82 97.

miljövänliga veckan

NATURSNOKARNA

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barn- och familjeverksamhet med syftet att välkomna fler barn och vuxna ut i naturen.

Vad gör Natursnokarna?

Vi gör utflykter och lär oss om naturen genom att leka, upptäcka och undersöka. Dels för att det är så roligt, dels för att det får oss att må bra. Natursnokarna är en unik verksamhet eftersom våra aktiviteter vänder sig till familjer, barn och vuxna tillsammans.

natursnokarna