Väggaområdet

Det natursköna Väggaområdet ligger sydost om Karlshamns centrum. Området, med sitt geografiska läge vid havet, är ett av Karlshamns viktigaste tätortsnära
grönområden. Här finns goda möjligheter till motion och rekreation av olika slag. På sommaren kan man bada vid sandstrand eller från klipporna i kollevik. Väggabadet erbjuder bassänger med uppvärmt havsvatten både under sommar- och vintertid. Tycker man om kallbad så finns det ett kallbadhus vid stranden strax söder om Väggabadet.

Anläggningar för olika fritids‐ och sportändamål har koncentrerats till området. Kolleviks semesterby har stugby och trestjärnig camping. Förutom badstranden finns där servering, kiosk, tennisbana,  minigolf mm. I Vägga finns också en idrottshall och en fotbollsplan i närheten av en lummig skog med elljusspår. Inte långt från Stugbyn, campingen och badstranden ligger Vägga Fiskehamn som har gästhamn, fiskaffär, restaurang och rökeri.

Från fiskehamnen går det en bro ut till lilla Kiaholmen där man får en fin utsikt över hamnen om man klättrar upp på berget. På Kiaholmen växer enstaka björkar, tallar och ekar och ett sparsamt buskskikt med nyponrosor, björnbär och kaprifol.

Längs kuststräckan, med början vid Hamnparken och Näsviken, går den 2 km långa Strandpromenaden som slutar vid Vägga Fiskehamn. Det är en fantastisk vandringsled utmed havet. Den utgör en del av ett grönstråk som leder från staden ut mot Kollevik. Från Strandpromenaden kan man gör en avstickare till Ortholmen. Här finns en lotsstation där man kontinuerligt följer fartygstrafiken. Längst ut på Ortholmen finns en fyr.

Rosengården är en stadspark som började anläggas 1928 efter att området tidigare bland annat varit åker- och betesmark. I parken finns inte bara rosor utan många andra växer som man kan sitta och njuta av på någon av bänkarna. Rosengården utgör en vacker entré till Väggaskolan om man tar trappan upp till skolgården. Väggaskolans äldsta del, den röda byggnaden, byggdes 1917. Strax intill Väggaskolan ligger Café Villa Utsikten med utsikt över havet och hamninloppet. Rosengården ligger öster om hamnparken.

Hamnparken vid Näsviken anlades under 1950-talet då statyn Utvandrarna restes där. Statyn har blivit en symbol för hela Karlshamn och den besöks av många turister. Det finns förresten en liknande staty av Karl-Oskar och Kristina i en ort som heter Lindstrom i Minnesota i USA.

Hamnparken

Näsviken är en upplevelse vinter som sommar, men kanske mest på vintern när många fåglar samlas och snön ligger vit på marken längs havet.

snö Näsviken fåglar Näsviken änder Näsviken

I ena delen av Hamnparken börjar Strandpromenaden. Strax efter man passerat Hamnparken leder Strandpromenaden till en trappa upp till Villa Utsikten. På sommaren kan man fika på Café Villa Utsikten. Har man tur kan man se en av bogserbåtarna dra ett ganska stort skepp in i hamninloppet. Tillsammans med hamnens andra bogserbåt kan man bogsera in fartyg med en dödvikt på upp till 50 000 dödviktston. Även på vintern finns det anledning att stanna till ett slag på Villa Utsikten innan man fortsätter ned längs Strandpromenaden.

Villa utsikten lotsbåt Villa utsikten vinter

Kallbadhuset vid baksidan av Väggabadet och svanungar vid en liten sandstrand strax efter man passerat Väggabadet.

Kallbadhuset svanungar

Utsikt från berget på Kiaholmen.

Kiaholmen Vägga

I Vägga fiskehamn finns det alltid många gräsänder. Så många att de fått ett eget övergångsställe. Klicka på bilderna så blir de större!

andungar övergångsställe
Vägga vinter Vägga vår

Strandpromenaden slutar vid fiskehamnen, men man kan fortsätta längs havet ut till Kollevik. Det är inte lika framkomligt efter som man bitvis måste gå på klippor men där finns mycket spännande att upptäcka, både i skogen och ute på klipphällarna. När man kommer fram till Kollevik kan gå upp på Bjälkudden. Det går en stig upp från badplatsen. Har man tur kan man få se sandödlor eller hasselsnok där uppe.

kråka badplats

När man går tillbaka behöver man inte välja Strandpromenaden utan gå längs Kolleviksvägen och sedan vika till höger på Idrottsvägen. Gå genom skogen bakom Vägga idrottsplats. Besöka Väggaskolan och ta trappan ner till Rosengården.

Rosengården vinter Rosengården sommar

Några av de svampar man kan hitta i området:
Porslinsskivling, en svamp som är som tagen från en sagobok. Korkticka vackert dekorerad med gröna alger. Gifthätting som har samma sorts gift som en flugsvamp. Trollsmör som talar om var häxan bor. På engelska kallas den ”slemmigt hundkräkmögel”.

porslinsskivling korkticka alger
gifthätting trollsmör

Några växter:
Rödfibbla. En växt man inte bör plantera i sin gräsmatta eftersom den lätt sprider sig.  Stånds. En växt som ställer till problem om den får etablera sig på betesmarker eftersom den innehåller giftiga alkaloider. Renfana. Blad och blommor av renfana är klassiska brännvinskryddor. Lukten av renfana sägs hålla getingar borta. Rödklöver. Rödklöver odlas som foder till kreatur och är älskad av bin och humlor.

rödfibbla stånds
renfana rödklöver

Vägbeskrivning till hamnparken 

Om ni kommer in norr om Karlshamn kan ni följa Sölvesborgsvägen söderut och sedan Erik Dahlbergsvägen tills den tar slut. Kör västerut längs Hamngatan tills ni kommer till Näsviken (drygt 2 km). Kommer ni via Hinsetunneln, följ Ågatan och sedan Hamngatan tills ni passerat högskolan (knappt 1 km).  Vänstra kartan.

I Hamnparken startar Strandpromenaden som slutar vid Vägga Fiskehamn. På kartan till höger är utritat ett exempel på hur man kan följa Strandpromenaden och gå en annan väg tillbaka, men det finns många andra alternativ. Exemplet är ungefär en sträcka på 6-7 km. Klicka för större bild!

till hamnparken karta