Vinterhalvåret 2014/15

Lördag den 25 oktober

Siggaboda- en tur till urskogen. Efter att stormen Gudrun drog fram förändrades den John Bauer lika sagoskogen. Ivar Björegren visade oss runt bland mossor och lavar.

Torsdagen den 6 november

Naturcafé. Vi träffades under gemytliga former i Stigmännens stuga och visade bilder och fikade.

fika Naturcafé

Torsdagen den 20 november

Vi besökte Kronolaxfisket i Mörrum och fick information om hur det går för laxen i Mörrumsån och i Östersjön och vad Kronolaxfisket gör för att skapa en långsiktig och hållbar laxstam och hur kan man skapa vandringsvägar förbi vandringshinder.

Lördagen den 13 december

Fågelutflykt till Tosteberga. Vi följde med Västblekinge Ornitologiska Förening till östra Skåne för att skåda örnar, gäss och andra övervintrare. Ganska kallt. Det gäller att ha med sig dubbelfika och varma kläder.

Tisdagen den 13 januari

Vi gjorde ett studiebesök på VMAB:s biogasanläggning. Anläggningen är den första anläggningen i Skandinavien med torrötningsteknik där matavfall rötas till biogas. Mycket intressant information. Tyvärr var det för mörkt och kallt att gå runt ute och titta på anläggningen, och Eva hade vrickat foten.  Vi kommer till baka när det ljusare och varmare.

Lördagen den 7 februari

Vi gjorde en fågelvandring i Munkahusvikens natursköna område och skådade på fågel och annat intressant. Där finns ofta mycket änder när vattnet inte är fruset.

Torsdagen den 5 mars

Kretsstämma (årsmöte) och Marinekolog Jenny Hertzman från länsstyrelsen i Blekinge informerade om miljöläget i Östersjön.

Söndag den 8 mars

Utbildningsdag/kretsdag i Järnavik.

Söndagen den 29 mars

Tranutflykt till Pulken. Vi upprepade förra årets utflykt så att fler fick chansen att uppleva tranor och storkar. Pulken är en av besöksplatserna i Kristianstads Vattenrike. De senaste åren har flera tusen tranor rastat där på sin väg norrut.

Torsdagen den 16 april

Dags igen för lite vårstädning av den lilla slåtterängen i Käringahejans naturreservat.

Söndag den 26 april

Länsstämma Blekinge (årsmöte.) på Olsängsgården. Olsängsgården ligger utmed ”kustvägen” mellan Torhamn och Kristianopel. Direkt efter årsmötet blev det sälsafari.