Paddräkning vid Järnavik 2023-04-14

Paddräkning vid Järnavik 2023-04-14

Text o bilder Stefan Lithner

Då den planerade paddräkningen den 25:e mars ”frös inne” gjorde vi ett nytt försök fredagen den 14 april. Tre tappra entusiaster: Liselotte Jönsson, Eva Mårtensson och färdledaren Stefan Lithner lämnade Teaterparken i Karlshamn kl 21.

Vanlig padda

Vanlig padda

Vi parkerade vid en infart till en betesmark i höjd med norra kanten av Järnaviks våtmark och vandrade i maklig takt söderut på den asfalterade Bastuviksvägen.

Första intrycket var att paddorna var något färre i år än vid motsvarande räkning 2022, men denna gjordes från bil varför några djur då kan ha missats. Vi fann emellertid snart några paddor. Väl så många av dem var i kväll på väg från spelplatsen i våtmarken upp i skogen igen.
Vi fann under vandringen 63 djur på vägen. Samtidigt kunde 23 individer höras väl skilda från varandra såväl på östra som på västra sidan av vägen.
Närmast slutet av vår promenad uppmärksammade Liselotte ljud från grodor
som spelade avmätt. Efter några ögonblicks lyssning framträdde dels åkergrodans kväkande som påminner en del om en skällande hund på avstånd, och dels den vanliga grodans på avstånd motorcykellika knarrande.
Eva hittade två ödlor på vägen. Då både färdledarens och övriga deltagares erfarenhet av sådana djur var blygsam tog det en stund innan vi var klara över att detta var två större vattensalamander (
Triurus cristatus). Arten tidigare i litteraturen också kallats stor vattenödla, större vattenödla och skrattabborre.

Större vattensalamander

Större vattensalamander

Besöket gav förutom en siffra för paddorna även en del mindre vanliga erfarenheter av vanlig padda. Som exempel kan nämnas honor som transporterade hannar på ryggen och åtminstone ett par stycken riktigt stora honor. Enligt Curry-Lindahl 1955 kan paddans kropp bli upp till 12,3 centimeter och enligt terrariedjur.se upp till 15 centimeter. Under kvällen sågs djur som tycktes utmana artens maximimått.

Vanlig padda; stor hona m hannar på ryggen

Vanlig padda; stor hona m hannar på ryggen

Då vi lämnade våtmarken studsade ett par kaniner över vägen. Vi gjorde ett snabbstopp även vid Åryds våtmark då Liselotte såg några vanlig padda även på denna asfalterade väg.
Vi återvände till Karlshamn omkring klockan 23:15.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.