Fjärilsskådning i Sjöarp 2023-04-01

Fjärilsskådning i Sjöarp 2023-04-01

Text o bild Stefan Lithner

Morgonen den första april var första dagen på länge vi såg sol och näst intill klar himmel. Tre personer samlades vid Teaterparken i Karlshamn klockan 10:00: Lennart Lindqvist, Sölvesborg,, Anna Blomqvist och Stefan Lithner Karlshamn. På vägen ut ur stan plockades även Eva Mårtensson och Johan Wolgast upp.

Väl framme i Sjöarp visade det sig att markvägen ner mot fjärilslokalen, Bommerstorpsvägen breddats och belagts med grovt grus, vilket avsevärt försämrat förutsättningarna för fjärilar.
Morgonen och förmiddagen var i likhet med de senaste dryga två veckorna kalla. Fjärilsaktiviteten var näst intill obefintlig. Johan lyckades få syn på en citronfjäril, och en orange fjäril flög förbi Eva. Vår ”Fjärilsexpert vid Nässjön” Jan Svantesson, Trofta fanns också på plats. Han hade hittills i år bara sett nässelfjärilar ”i orangeskalan” och således ännu inte någon fuks.

Vår mosskännare Johan inspekterade stammar or hällar. Mest intressanta fann han en mossa av släktet Scapania, men även ett mossdjur av släktet Porella visades.

Den kalla våren har såhär långt gjort att inslaget av anlända flyttfåglar var blygsamt. Endast två gransångare hördes sjunga. Bland övriga fåglar märktes särskilt en havsörn, men även ormvråk, ringduva, gröngöling, korp, stjärtmes, talgoxe, blåmes, trädkrypare, nötväcka och gärdsmyg noterades.

Då fjärilarna var synnerligen svårflörtade besökte vi en känd växtplats för scharlakansröd vårskål (Sarcoscypha coccinea s. lat. Det. A. Ryberg /2001). Detta taxon har sedan DNA-studier reviderats till här nämnda.
Anna fann ett par fruktkroppar nästan genast.

Innan vi avslutade exkursionen gjorde vi ännu en promenad till den area där fuksarna brukar vara lättast att se, men även denna gång med negativt testresultat. Därefter styrde vi åter kosan mot Karlshamn.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.