Informationsmöte om tiaminbrist

Igår, tisdag den 7 maj, deltog några stycken från Naturskyddsföreningen i Karlshamn, Olofström samt från länsförbundet i ett möte på Eriksberg. Runt 60 personer hade samlats – bl a forskare, politiker, Naturvårdsverket, Havs- och Vattenmyndigheten, Havsmiljöinstitutet, företagare, Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet.  Titeln på informationsmötet var:  ”Tiaminbrist i vår miljö – ett hot mot hållbar utveckling”.

Varför dör tusentals djur varje år i följderna av tiaminbrist?

En stor procent av laxarna i Mörrumsån dör varje år i samband med leken och nu är det klarlagt att tiaminbrist är orsaken.

Tiamininfo laxen

En representant från Mörrums Kronolaxfiske visade med ett diagram hur drastiskt fångsterna har minskat från 2013 fram till 2018.

Men det är inte bara laxen som drabbas – enligt forskningen dör också blåmusslor, ål, ejder, måsar. bin, och älgar. Förvirrade sjöfåglar som varken kan dyka eller flyga. Blinda älgar som springer runt i cirklar. Utmärglade torskar. Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet kan nu bevisa att det är tiaminbrist som ligger bakom.  Och det är inte bara i Sverige utan också i många andra länder.

Tiamininfo Lennart Balk

Lennart Balk är övertygad om att anledningen är brist på tiamin (vitamin B1) i växter och växtplankton men anledningen till detta är ännu inte klarlagd och det behövs pengar till mer forskning och hittills har man inte fått några pengar från regeringen.

Vi i Naturskyddsföreningen i Karlshamn, Naturskyddsföreningen i Olofström samt länsförbundet donerade på mötet sammanlagt 365 000 kronor till det fortsatta arbetet med tiaminbristproblemet. Även Mattias Holmquist skänkte 20 000 kronor, pengarna kommer från förtjänsten av hans nyskrivna bok Laxlyckan.

Donation Mattias Holmquist

Donation Mattias Holmquist

Text och bild: Eva Henriksson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.